De sport


Bij deze sport zal de schutter zich inspannen om de pijl met behulp van de handboog nauwkeurig het doel te laten bereiken. Daar komt een hoge mate van concentratie, een perfecte spierbeheersing, een gedegen schiettechniek en goed materiaal aan te pas.


De handboogsport is in principe een individuele sport die naast het wedstrijdelement ook nadrukkelijk de recreatieve beleving kent.


De sport kan door beide seksen en door jong en oud worden beoefend. Het gehele jaar door, kan men met deze sport bezig zijn, winter en zomer in onze vaste locatie en in de zomer kan er eventueel ook buiten geschoten worden.


Het doelschieten is in ons land de meest beoefende vorm van het handboogschieten hetwelk dan binnen de wedstrijdregels op meerdere afstanden kan worden beoefend. Zo wordt er binnen in indoor locaties geschoten op 18 en op 25 meter en buiten op 30, 50, 70 en 90 meter (voor heren) en 30, 50, 60 en 70 meter (voor dames) geschoten.


De handboog en de pijlen van tegenwoordig hebben een sterke technische evolutie doorgemaakt en lijken niet meer op de simpele houten boog en dito pijlen van eeuwen geleden. Daarbij is er sinds een aantal jaren ook nog de zogenaamde compound boog in gebruik.


De handboogsport kan door ieder worden beoefend. Of het nu mannen of vrouwen betreft, of men jong of oud is, dat maakt allemaal niet uit. Het maakt zelfs niet uit of je in een rolstoel zit of een ander handicap hebt. Je hoeft ook geen krachtpatser te zijn voor iedere persoon is er een boog met een aangepaste trekkracht.


De handboogsport is een sport waarbij techniek veel belangrijker is dan spierkracht. Natuurlijk moet de boog worden uitgetrokken maar dat valt best mee. Personen die minder sterk zijn schieten met een lichte boog en sterkere personen gaan dan steeds zwaarder. Tevens is de compound boog hierbij ook nog een gepast hulpmiddel.

Eendracht Sint-Sebastiaan 1893

Maastricht

Home Geschiedenis De Sport Info Informatie Mededelingen Agenda Resultaten Foto's Contact